Smart Food

Halloumi cu morcovi razuiti

Halloumi la gratar

Motto: ”Eating healthy food fills your body with energy and nutrients.”

Frumusetea acestei retete consta in faptul ca va rezulta un preparat savuros, si sanatos, o imbinare de sarat, dulce, crocant, cremos si usor condimentat. Chiar merita sa iti acorzi experienta cu halloumi la gratar, pentru ca este mult prea pretios ca sa nu il includem macar uneori in mesele noastre. Pentru vegetarieni este o sursa de proteine foarte apreciata. Daca mai este si prajita la gratar in conditii sanatoase, o sa vrei sa readuci experienta oferita de gustul branzei prajite, chiar mai curand decat din cand in cand. Morcovii razuiti si indulciti cu miere si merisoare peste care am aruncat cativa nuci, se alatura perfect langa un halloumi proaspat scos din aparatul de vafe unde a stat la prajit, sau daca il pregatesti in tigaie, ai parte de experiente culinare magnifice pentru papilele gustative. Procesul de pregatire este usor si scurt, nimic complicat, te asigur. In mai putin de 10 minute, poti savura in tihna preparatul nutritiv si sanatos imbogatit cu multiple gusturi. Daca vrei sa adaugi si alte condimente pentru asezonarea branzei, iti sugerez praful de chimion amestecat cu praful de usturoi si cu boia dulce. Cat despre nuci si seminte, poti alege doar una sau doua, sau toate cele 3, adica susan alb, susan negru si nuci, sau in loc de susan, poti alege seminte de canepa. 

Branza Halloumi, ca sa ii si dezvalui identitatea, este o branza semi-tare, nematurata, in saramura, care provine din Cipru. Este facuta dintr-un amestec de lapte de capra si de oaie, si are un gust ce combina parca mozzarella proaspata cu feta. Un aspect unic care defineste aceasta branza, este ca are un punct de topire ridicat, ceea ce o face candidata ideala pentru gratar sau pentru prajire in tigaie, sau in aparatul de vafe. Se obtine o textura super faina. Daca este cumparata intr-un bloc mai marisor, se poate taia, in general in doua pentru a permite prajirea mai facila pe ambele parti. De aceea as zice ca un aparat de vafe care are si forme pentru preparat sandwich, se preteaza foarte bine si pentru pregatit halloumi, pentru ca dintr-o repriza este prajita pe ambele parti si reteta este gata mult mai repede. Plus ca este mai usor sa cureti o forma metalica, pe care apropo, o poti pune si in masina de spalat vase, decat sa cureti o tigaie. Oricum si prajirea la tigaie merge foarte repede, si daca tigaia este si nonaderenta, are nevoie de foarte putin ulei si se tine 2-3 minute pe fiecare parte. Partea minunata si interesanta in acelasi timp, este ca aceasta branza nu se topeste, pentru ca datorita texturii isi pastreaza forma si dupa prajire. Va fi doar usor presata, atat cat este nevoie ca sa devina perfecta pentru a fi savurata. In loc de morcovi, branza halloumi se poate consuma si cu cartof dulce la cuptor si rucolla, sau chiar decorat cu aceleasi ingrediente pe care le-am mentionat mai sus. Mie mi-a placut foarte mult cu morcovi indulciti, iar cu nucile au facut o pereche exceptionala, de neratat as zice. Dupa gusturile mele, aceasta branza merge foarte bine si cu rodie. Pentru portii mai multe, ingredientele pot fi dublate sau triplate, in functie de numarul de persoane pentru care este pregatita. Ideal este sa fie servita in aceeasi zi, deci de pregatit doar atat cat se consuma imediat, iar servit (aproape) fierbinte este mai mult decat perfect, ma rog cu precautiile de rigoare pentru ca nu vrem sa ne frigem. Tu cu ce ai servi branza Halloumi?

Shopping List:

Branza Halloumi

Morcovi

Boia dulce

Susan alb

Susan negru

Nuci

Miere

Merisoare

Patrunjel verde

Halloumi cu salata de morcovi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 1 portie
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 5 minute

Savory, sweet, grilled Halloumi cheese

Ingredients

  • Branza Halloumi 120 grame
  • Boia dulce 0.5 grame
  • Susan alb 0.5 grame
  • Susan negru 0.5 grame
  • Morcovi razuiti 45 grame
  • Patrunjel verde 5 grame
  • Miere 10 grame
  • Nuci 15 grame
  • Merisoare (optional) 5 grame

Instructions

1

Branza Halloumi se taie felii, pe cat posibil la aceeasi dimensiune, cam de 2 cm grosime.

2

Se presara cu boia dulce si optional se mai poate adauga si praf de chimen si de usturoi. Branza se acopera cu acest amestec de condimente.

3

Se poate unge cu foarte putin ulei, fie branza, fie tigaia, fie aparatul de vafe, depinde de modalitatea de fript aleasa. Eu am ales sa le prajesc in aparatul de vafe care are si forme pentru grill.

4

Halloumi este gata prajit cam in 2-3 minute, indiferent daca se pregateste in tigaie sau in aparat. In tigaie se prajeste pe ambele parti.

5

Pentru garnitura se razuieste un morcov, depinde de marime, la care se adauga susan alb si negru (optional), sau chiar nuci.

6

Se presara cu miere si patrunjel.

7

Optional se poate presara halloumi cu patrunjel proaspat.

Nutrition

  • 560.42 Calories
  • 23.68g Carbohydrates
  • 40.55g Fat
  • 28.85g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Branza Halloumi este o sursa bogata de proteine. Proteinele sunt esentiale pentru sanatatea hormonilor, a sistemului imunitar si sunt vitale pentru regenerarea tesuturilor.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply