Motto: ”When life give you pumpkins, make a pie.”
Terciul care mi-a deschis apetitul pentru preparate si mai multe in care sa implic pireul de dovleac. Este de-a dreptul fascinant cum gusturile toamnei pot sa produca eliberarea de serotonina, deja din stadiul in care concep retete care au incluse ingrediente precum dovleac copt sau mere coapte, sau gutuie aromate. Nu degeaba mancarea elibereaza hormonii fericirii. Ce am facut diferit de reteta clasica de terci, este ca am adaugat acest pireu magnific cu efecte benefice asupra sanatatii mintale, pentru ca…. serotonina, dar si fizic, pentru ca iti da energie, si emotional chiar, pentru ca te bucuri din plin atunci cand savurezi un terci cremos, gustos si sanatos. Si neaparat trebuie sa adaug si satios. Acum dincolo de textura extra-soft, aroma imbietoare de scortisoara, bucuria senzatiilor gustative se incheie cu nucile crocante. In ce privesc detaliile nutritionale, terciul cu dovleac copt este nutritiv, dar marturisesc ca predomina carbohidratii in formula aceasta, adica: fulgii de ovaz, dovleacul si curmalele, aduc un aport mai ridicat de carbohidrati comparativ cu cantitatea de proteine, care este intr-o proportie mai redusa. Ceea ce este specific unui terci in general. Vestea buna este totusi ca, pentru a suplimenta cantitatea de proteine, se poate adauga un ou in compozitie sau terciul poate fi pregatit cu lapte animal sau chiar cu iaurt sau kefir. Ingredientele cu care am asortat terciul pot fi variate. Daca de exemplu alegem sa pregatim o cantitate mai mare, azi o servim cu iaurt ca topping, maine cu cottage cheese, nuci pecan si prune sau pere, iar a treia zi putem combina cu kaki si fulgi de cocos sau migdale. Sau poate fi o varianta in care suplimentam terciul cu lapte cald, adaugat deasupra, la final, dupa fierbere. Un deliciu, va zic! Un strop in plus de magie in bolul cu terci poate veni de la praful de scortisoara sau chiar un amestec mai amplu de condimente precum: nucsoara, cuisoare, ghimbir. Imi dau seama ca entuziasmul meu este foarte crescut atunci cand descriu preparatele in care adaug dovleacul copt, insa imi dovedeste de fiecare data potentialul pe care il are. Uite, fix aseara am pregatit un mac&cheese in a carui compozitie de legat toate ingredientele, am adaugat si dovleac copt. Este incredibil ce efect cremos a produs asupra intregului preparat. Imi pare rau ca nu am apucat sa fac macar o fotografie a produsului pentru ca, in primul rand am devorat aproape totul fara rasuflare si drept de apel, si in al doilea rand, nu m-ar fi avantajat ca sa scot in evidenta esentialul, lumina becului din bucatarie. Dar timpul nu este pierdut, promit sa ma revansez la urmatoarea experienta ”devastatoare” cu mac&cheese cu aroma de dovleac copt. Oricum nu este singura experienta culinara in care dovleacul copt isi dovedeste capacitatile extraordinare de a transforma un preparat aparent banal, intr-un extraordinar, cel putin! Pentru ca la fel de surprinzator este si intr-un chec, in briose si chiar si in cuibul de viespe a creat o adevarata magie. Toamna, cu ale ei minunatii!
Si ca sa imi revin din reverie, mai adaug doar cateva ingrediente care pot fi combinate cu terciul cu dovleac copt, respectiv: stafidele, merisoarele, chiar si morcovi razuiti s-ar potrivi, si desigur semintele de canepa sau semintele de in, pot face parte din decor. As mai adauga si faptul ca putem potenta calitatea terciului, adica echilibrarea macronutrientilor prin suplimentarea lui cu pudra de proteine. Si iata cum putem crea usor, simplu si repede un preparat complet in care am inclus toti cei trei macronutrienti de care avem nevoie la o masa, adica, carbohidrati (fulgi de ovaz si fructe), grasimi sanatoase (semintele si nucii) si proteinele: la alegere dintre ou sau pudra de proteine. Sau daca nu alegem niciuna din aceste surse de proteine, avem de optat intre lapte de origine animala sau chiar iaurt sau kefir. Mi-ar fi placut tare mult sa consum acest terci cu nuci romanesti, dar pur si simplu am realizat ca s-au terminat cand deja terciul era spre final. Asa ca, va invit pe voi sa le folositi. Mi-ar place sa stiu ce preparate cu dovleac copt ati incercat si v-au iesit fantastic.
Shopping List:
Fulgi de ovaz
Seminte de chia
Scortisoara
Curmale
Lapte de migdale
Pireu de dovleac
Nuci
Iaurt grecesc 10%
Super healthy creamy, pumpkin oatmeal - The perfect autumn breakfast Intr-o craticioara sau ibric se pun fulgii de ovaz, peste care se toarna lapte. Se pun la fiert la foc mediu si dupa un minut se adauga semintele de chia. Pireul de dovleac se obtine din dovleac copt la cuptor care se da prin blender pentru a obtine o textura moale. Pireul se adauga in terci si se amesteca pana se omogenizeaza. Terciul se fierbe pentru 5 minute. Se indulceste cu zeama de la curmale hidratate. Se serveste cu nuci, scortisoara si iaurt grecesc. BRAIN FOOD FACT: Scortisoara este o sursa importanta de antioxidant, respectiv manganul, crucial pentru sanatatea creierului. Poate reduce poftele alimentare si ofera sprijin in mentinerea greutatii corporale.Terci de dovleac copt si nuci
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments