Motto: ”Rise and shine it’s pancake time.”
Daca ar fi sa clasific clatitele din punct de vedere al timpul de coacere din toate cele pregatite pana acum, si chiar exista o colectie bogata deja pe blog cu fel de fel de variatiuni pe aceeasi tema, clatitele cu dovleac copt sunt in varful clasamentului. S-au copt uimitor de repede si chiar daca am folosit partial faina fara gluten, au rezultat clatite super pufoase. Ceva de vis! Am experimentat pireul de dovleac in mai multe preparate si toate aluaturile in care l-am implicat, de la briose, la cuib de viespe, torturi, checuri, terciuri, au dat ca rezultat o compozitie super cremoasa, pufoasa si moale. Si evident, dincolo de orice asteptari, gustul este absolut cuceritor. Pireul de dovleac mai are cateva avantaje: deoarece are o textura umeda, ne scuteste sa folosim prea mult ulei sau unt intr-un aluat. Oul este nelipsit si in aceasta varianta, pentru ca are rolul de a lega ingredientele, dar este si o sursa importanta de proteine. An de an cand vine sezonul dovleacului, imi creez stocuri de pireu de dovleac in congelator si ma bucur de retetele in care il implic pe durata anului. Imi place maxim sa creez deserturi in care sa adaug pireu de dovleac pentru ca imi da ocazia sa includ cat mai mult din ce inseamna sanatos la desert. Bine, recunosc ca am o slabiciune, sau mai degraba o atractie aparte pentru aromele toamnei, poate si pentru ca este anotimpul in care m-am nascut. La capitolul fainuri, am combinat faina alba cu faina de mei, dar se pot folosi si alte tipuri de faina, precum faina de secara, integrala sau de cocos sau chiar o combinatie dintre acestea. Am folosit arome specifice dovleacului, respectiv condimentele iernii precum scortisoara, nucsoara, cuisoara si ghimbirul. Am optat si pentru vanilie, si la final am indulcit cu zeama de curmale, dulcele pe care il folosesc de fiecare data in deserturile mele. Mai am un ingredient care nu e neaparat specific unei clatite, sau sa spunem ca este mai rar folosit. Este vorba de sana. In general folosesc laptele, fie el vegetal sau animal in compozitia clatitelor, si rareori kefir, iaurt sau iata, chiar si sana. As zice ca s-a potrivit foarte bine in compozitie, devreme ce rezultatul a fost spectaculos. Adica a culimat cu obtinerea unui aluat pufos si cred ca sana a avut un rol decisiv in aceasta formula. In ce priveste aspectul pufos, un pas important de care este bine sa tinem cont, este sa lasam aluatul la odihnit, chiar si pentru 10-15 minute pentru ca va contribui semnificativ la crearea unor clatite aspectuoase. La fel de important atunci cand vine vorba de un pancakes pufos, este sa incalzim tigaia dupa care sa o ungem cu ulei, desi stiu ca oricat ne-am stradui, parca primele clatite nu ies nicicand cele mai frumoase. Dar si ce-i daca, la gust nu sunt mai putin gustoase. Am testat figura asta in mai multe tipuri de tigai, incepand de la tigaia de ceramica la cea de teflon si the best of best pancakes, se fac in tigaia de teflon. Daca ai alte experiente de care sa ne folosim cu totii, lasa-mi in comentarii tipul de tigaie in care ai facut cele mai perfecte clatite.
In ce priveste asortarea clatitelor cu dovleac, pentru ca tot sunt mare consumatoare de fructe si legume de toamna, am ales strugurii negrii, insa pot fi asortati si cu mar copt, magiun de prune sau iaurt grecesc peste care se poate presara scortisoara. Vor rezulta in jur de 18 clatite, depinde foarte mult de marime. Eu le prefer pe cele micute in general, de fapt copilul meu le prefera asa, dar si copilul din mine inclina spre clatitele mici. Se pot face usor mai mari, gen de dimensiunea unei farfurii mai mici. Imi place tare mult ca atunci cand imi raman clatite de la mic dejun, le iau cu mine intr-o drumetie sau o plimbare in natura, mai ales ca cel mai adesea fac clatite in weekend. Mai trebuie sa spun oare cat de bine merg aceste clatite cu aroma de toamna, cu cafeaua cu putin lapte si eventual presarat si cu scortisoara peste spuma de lapte? Hai la cat mai multe dimineti cu clatite calde si cafea cu lapte.
SHOPPING LIST:
Faina alba
Faina de mei sau de naut
Bicarbonat de sodiu
Oua
Vanilie
Dovleac copt
Amestec de condimente pentru dovleac
Strugurii negrii sau afine
Sana
Ulei de cocos
Super yummy and super fast cooked fluffy and delicious pumpkin pancakes Intr-un bol se combina faina de mei, faina alba, bicarbonat de sodiu si amestecul de condimente. Dovleacul se coace la cuptor in prealabil pentru cel putin o ora, dupa care se da prin blender pentru a obtine pireul. Intr-un alt bol se bat ouale, peste care se adauga pireul de dovleac, vanilie si sana. Se mixeaza pana la omogenizare. Se toarna treptat ingredientele uscate peste cele umede, amestecand pana se incorporeaza bine ingredientele. Se lasa la odihnit compozitia pentru 10-15 minute (optional, dar aceasta etapa contribuie la obtinerea unor clatite pufoase). Tigaia se incinge si se unge cu ulei de cocos. Se pun cate un polonic, sau o jumatate de polonic din compozitie in tigaie si se lasa la copt cam 2-3 minute pe o parte si inca 1-2 minute pe cealalta parte. Se servesc calde cu struguri negrii sau afine si presarate cu zeama de la curmale hidratate sau cu miere. BRAIN FOOD FACT: Dovleacul, in special semintele de dovleac, sunt bogate in zinc care stimuleaza abilitatile de memorie si gandire. Contin si magneziu, vitamina B, triptofan – substanta chimica responsabila cu buna dispozitie deoarece ajuta la secretia serotoninei.Pancake cu dovleac
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments