Motto: ”Good nutrition creates health in all areas of our existence. All parts are interconnected.”
Incepe dimineata cu un dutch baby cu parfum de mere coapte, si indraznesc sa pariez ca vei avea o buna dispozitie molipsitoare pe durata zilei. Este efectul creat de aceasta clatita pufoasa, care prin denumirea ei, inspira atat la dulcegareli culinare, dar vine la pachet si cu ingrediente de o valoare nutritiva pentru care merita sa acorzi cele 10 minute in care totul va fi gata. Chiar si decorul tomnatic inspirat de merele coapte pe care le-am presarat cu scortisoara si pudra de roscove, sunt foarte rapid de pregatit. Daca ai si ajutoare mici si mari la care sa apelezi, poti face o echipa strasnica pentru a pregati cea mai gustoasa, sanatoasa si savuroasa clatita-omleta la cuptor, cu iz de toamna. Dutch baby am mai pregatit si cu alta ocazie, insa varianta cu mere coapte este cu adevarat exceptionala. Mi se pare cea mai impresionanta ca si aparitie dintre toate variantele incercate pana acum, si totodata si cea mai aromata. Am reusit sa pun in valoare niste mere de gradina de care nimeni din casa nu parea foarte entuziasmata. Insa dupa copt s-au consumat fara ca macar cineva sa sesizeze provenienta lor. Pentru a da un aspect mai fresh, si un decor mai atragator, am completat peisajul tomnatic cu mere crude din comert. Partea buna a merelor de gradina, care uneori par a fi mai putin imbietoare ca aspect, este ca au o aroma mai dulce, care se intensifica atunci cand este coapta. Asa ca am completat doar cu putina zeama de curmale atunci cand le-am copt in tigaie. Chiar si mierea poate fi o sursa de indulcire potrivita, dar mai degraba adaugata spre finalul coacerii pe aragaz. Cel mai spectaculos dutch baby se coace intr-o tigaie de fonta, insa daca nu o ai in dotare, poti sa apelezi cu incredere la o tava de copt, ideal de ceramica. O astfel de tava am folosit si eu, cu diametrul de 25 cm, iar rezultatul este dincolo de orice fantezie culinara matinala. Asa ca tava, as zice ca este doar un detaliu in jurul careia se poate improviza. Pentru ca, asa cum aminteam, chiar merita sa te bucuri de acest mic dejun pregatit chiar si la tava.
Atunci cand este scoasa din cuptor, bebelusul olandez (stiu, suna bizar daca traduci) isi va diminua din maretia capatata in contact cu temperaturile inalte (220 de grade), datorita faptului ca aburul care a ajutat la cresterea in volum, se evapora repede in contact cu aerul mai rece al bucatariei tale. Dar nu este niciun motiv de ingrijorare, pentru ca ceea ce rezulta in urma coacerii, este o clatita cu textura moale si frageda asemanatoare cu a unei clatite fierbinti, cu aroma accentuata de oua, pe care apoi o aromatizezi cu mere coapte. Un complex de gusturi de-a dreptul spectaculoase. Apoi se feliaza si se serveste cat mai repede. Garantat, vei repeta aceste dimineti in care mirosul de omleta dulceaga va predomina in bucataria ta. Daca vrei sa plusezi tonul de dulce, poti adauga 1 sau 2 lingurite de miere deasupra, la final.
M-as bucura enorm sa stiu cum a fost experienta ta cu Dutch Baby: ce ingrediente ai ales pentru decor si ce impresie ti-a creat pregatirea acestei clatite.
Era cat pe ce sa uit despre valoarea nutritiva a preparatului, asa ca mai stai o clipa: in primul rand oul contine colina care influenteaza pozitiv dezvoltarea creierului si imbunatateste memoria. Iar pudra de roscove contine vitaminele A, B2, B3 si D, minerale precum magneziu, fier, fosfor, mangan si potasiu, si este o sursa excelenta de proteine si fibre. Suficiente motive ca sa incepi dimineata cu dutch baby?
Fluffy, tasty Dutch Baby flavored with baked apples and carob Cuptorul se preincalzeste la 220 de grade. Se adauga 15 grame din unt intr-o tava ceramica rotunda de 20-25 cm (sau o tigaie de fonta) si se incalzeste la cuptor pentru 7-8 minute pana cand untul s-a topit. Intre timp pregatim pentru batut cele 3 oua, la care se adauga lapte, faina treptat, si vanilie. Se poate folosi si mixerul pentru a omogeniza mai uniform ingredientele. Pentru o textura mai buna a aluatului, se poate lasa la odihnit pentru 5-10 minute. Se toarna compozitia in tava incinsa cu unt si se mentine la copt pentru 18-20 de minute, pana capata textura unei clatite care creste in volum si o culoare galben inchis. Pana cand clatita se coace la cuptor, se pregatesc 2 mere: se spala, se curata de coaja si se feliaza in forma dorita. Se pun intr-o tigaie incalzita cu restul de unt (15 grame), si se lasa la calit impreuna cu scortisoara si zeama de curmale pentru 10 minute. Clatita se serveste cu mere coapte si mere proaspete feliate, presarate cu pudra de roscove. BRAIN FOOD FACT: Consumul de mere sporeste productia de unui neurotransmitator, numit acetilcolina, un hormon care moduleaza neuroplasticitatea si care poate imbunatatii memoria.Dutch Baby cu mere coapte
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments