Breakfast for Fit

Terci de hrisca

terci de hrisca

Motto: ”Mindful eating is a way to become reacquainted with the guidance of our internal nutritionist.”

Este un terci usor de facut, necesita 2 ingrediente de baza si 3 pentru asortat cu terciul pentru topping, din categoria fructe si seminte. Are un iz de toamna, si de aceea am combinat cu prune, dar si pentru ca mi s-a parut ca fac o pereche potrivita cu fisticul. Se pot alege si alte fructe si seminte tomnatice, precum struguri, dovleac, nuci, pere, dar si fulgi de migdale sau de ciocolata. Lista de ingrediente preferata poate fi lunga. Si asta e bine, pentru ca in asta si consta farmecul terciului, ca mereu poate fi decorat si combinat altfel. 7 zile din 7 zile terciul poate arata, mirosi si gusta altfel. Cat priveste diferenta dintre a pregati un terci cu hrisca si unul cu fulgi de ovaz, este ca hrisca are nevoie de o hidratare prealabila. Este foarte simplu, nu incurca in procesul de creatie si te asigur ca nu iti fura din timp mai mult decat sa pui hrisca intr-un bol si sa torni apa peste ea, atat cat sa acopere cantitatea in intregime. Apoi lasi sa stea cateva ore sau peste noapte si dimineata este gata pentru a fi fiarta. Hrisca are nevoie de hidratare pentru a usura procesul digestiv, dar si pentru ca scurteaza timpul de fierbere. Am ales varianta vegana a terciului, daca tot am recurs la un tip de grana fara gluten, si astfel am optat sa fierb hrisca in lapte vegetal de migdale. N-as putea sa spun ca hrisca face parte din meniul nostru saptamanal, ci mai degraba ca reapare ocazional. Si asta pentru ca suntem obisnuiti cu fulgii de ovaz in mare parte, desi avem si consumam si quinoa uneori, chiar si mei, si fulgi de secara, pentru ca imi place diversitatea in meniu. Mereu imi place sa caut varietate in preparate, si sa incerc retete si ingrediente noi. In general aleg diversitatea, nu neaparat la micul dejun. Iar in cazul de fata, mi-am propus sa testez o alternativa diferita de terci. Si mai am cateva tipuri de grane pe care intentionez sa le aduc in scena pentru testare si reinventare. So stay tuned! Despre terciul de hrisca mai este important de mentionat si faptul ca, este mai satios decat terciul din fulgi de ovaz. Este adevarat ca are si mai multe calorii, in jur de 100 calorii in plus fata de fulgii ovaz, dar nu e ca si cum servim hrisca la micul dejun, in fiecare zi. Dar poate inseamna ca avem nevoie de o cantitate mai mica de terci de hrisca pentru a ne simti satui. De aceea am si impartit in doua cantitatea de 100 grame folosita pentru reteta. In cazul copiilor, aceasta cantitate poate fi impartita chiar si in 3 terciuri, ceea ce e perfect pentru ca avem 3 variante de mic dejun pentru 3 dimineti. Schimbam doar toppingul si terciul poate arata diferit in fiecare dimineata. Doar stim ca pentru copiii, cheia este ca mancarea sa arate colorat, si sa aiba un aspect estetic placut, astfel incat sa ii indemne sa incerce chiar si alimentele noi. Indraznesc sa spun ca aceeasi regula functioneaza si pentru adulti. 

Putem sa adaugam un topping diferit de fiecare data, insa si in compozitie pot fi adaugate fructe razuite sau pasate, precum banana coapta, mar, curmale sau merisoare, cu scopul de a indulci terciul. Adaugam si arome la alegere intre: scortisoara, pudra de roscove sau cacao. Un fel de inovatia gustului!

Nu pot sa inchei fara sa amintesc beneficiile consumului de hrisca: – este o proteina vegetala completa deoarece contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, contine fibre solubile, zinc, mangan, imbunatateste digestia si este bogat in antioxidanti. 

Shopping List:

Hrisca cruda

Lapte de migdale

Fistic crud (nesarat si neprajit)

Prune proaspete

Fulgi de cocos

Terci de hrisca

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 2 portii
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 10 minute

Healthy gluten-free buckwheat porridge garnished with plums & pistachios

Ingredients

  • Hrisca cruda 100 grame
  • Lapte de migdale 350 ml
  • Fistic 25 grame
  • Prune 60 grame
  • Fulgi de cocos 6 grame

Instructions

1

Hrisca se lasa la hidratat pentru 4-5 ore sau peste noapte, in apa rece.

2

Inainte de preparare, hrisca se scurge de apa in care s-a hidratat si se clateste cu apa rece.

3

Hrisca poate fi macinata sau fiarta ca atare in lapte vegetal sau animal.

4

Se lasa la fiert pentru 7-10 minute, la foc mediu. Daca este macinata se fierbe si mai repede si va rezulta o textura mai fina, cremoasa.

5

Se amesteca ocazional.

6

Intre timp se pregatesc ingredientele pentru topping: prune taiate felii, fistic crud si fulgi de cocos.

7

Hrisca se toarna in boluri si se decoreaza cu ingredientele alese pentru topping.

8

Optional se poate adauga o lingurita de miere pentru un gust mai dulce.

Nutrition

  • 593,26 Calories
  • 89,44g Carbohydrates
  • 20,53g Fat
  • 20,29g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Hrisca are un continut ridicat de triptofan si magneziu, care favorizeaza relaxarea si contribuie la sanatatea creierului.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply