Motto: ”Smart planning leads to productive results.”
Sunt convinsa ca ai mai auzit de faptul ca pestele este hrana pentru creier. De ce? Pentru ca are un continut bogat in omega-3, care sunt acizi grasi esentiali pentru dezvoltarea in conditii optime a creierului. Daca nu, mai mult ca sigur ai auzit de faptul ca, deoarece creierul contine 60% grasimi, are nevoie sa fie alimentat cu grasimi sanatoase pentru a asigura aportul zilnic necesar functionarii acestuia. De aceea consumul alimentelor care contin omega-3, este absolut vitala. Cel mai la indemana tip de peste la care ne gandim, in general, este somonul sau pastravul. Atunci cand ofer ca si sugestie un preparat cu sardine, acompaniat cu argumentele legate de multiplele beneficii, fara exceptie primesc o multime de reactii de uimire. Un peste atat de mic sa aduca atat de multa valoare in farfurie? Un peste atat de mic cuprinde tot atatia nutrienti ca si un peste mare. Si are un mare plus: la un pret accesibil, detine potente nutritive similare pestilor mari. In plus fata de omega-3, acest peste mititel ne imbogateste preparatele si cu vitamina D. O cutie de sardine are aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina D, care sustine sanatatea mintala, memoria si sanatatea cognitiva, ceea ce se refera la capacitatea de a gandi.
Seleniul este un alt nutrient de care beneficiem atunci cand servim acesti pesti mici dar super valorosi. Seleniul poate ajuta la reducerea inflamatiei, la imbunatatirea starii de spirit, precum si la scaderea riscului de convulsii epileptice. Chiar oasele acestor pestisori, aduc valoare sanatatii oaselor noastre, deoarece sunt bogati in calciu și fosfor. Aceste minerale esentiale mai asigura si comunicarea intre circuitele neuronale. O cutie de sardine contine o treime din calciul zilnic, si mai mult de jumatate din necesarul zilnic de fosfor.
Beneficiile sardinelor nu se opresc aici! Testele au aratat ca uleiul de sardina poate activa cortexul cerebral al creierului, adica partea superioara a creierului care controleaza memoria, atentia, gandirea si limbajul.
Acum ca ai aflat cat de multe ai de castigat daca inviti sardinele la masa de mic dejun (este foarte binevenit si la cina), si ca este un aliment esential pentru sanatatea creierului, hai sa trecem la partea practica:
Ce mai poti crea cu sardine, in afara de acest toast de senzatie care poate fi multiplicat la cantitati in functie de necesitatile nutritionale, ar fi impachetarea intr-o lipie cu salata verde, sau intr-un sandwich cu masline verzi si castraveti, ori servit langa un cartof dulce copt. Crema de peste este absolut senzationala atunci cand este amestecata cu unt sau crema de branza si ardei copti blenduiti.
Iata cat de usor poti include omega-3 in alimentatie, pornind de la sardine, fara macar sa folosim cuptorul sau aragazul. Deci un Extra Bonus! Mai ia in calcul si vitaminele si mineralele esentiale de care beneficiaza creierul tau.
SHOPPING LIST
- o Conserva de sardine
- Unt sau Crema de branza
- Paine toast de secara 2 felii
- o Ceapa Rosie
- Lamaie
- Rosii cherry
- Patrunjel Verde
- Sare si piper rosu
Paine cu sardine si ceapa rosie
Sardine toast - amazing benefits for brain health in a small fish like sardine
Ingredients
- Paine de secara 2 felii medii 80 grame
- Sardine in conserva 100 grame
- Unt (sau ricotta) 65% 15 grame
- Rosii cherry 40 grame
- Ceapa rosie 15 grame
- Piper rosu 0.5 grame
- Sare 0.5 grame
- Zeama de lamaie 5 grame
- Patrunjel proaspat 5 grame
Instructions
1Sardinele se scurg de lichidul din conserva.
2Se ung feliile de paine cu unt sau crema de branza, peste care se pun sardinele.
3Se taie rosiile cherry in doua, ceapa rosie taiata felii subtiri si se aseaza peste sardine.
4Se adauga sare, piper rosu si zeama de lamaie.
5Se decoreaza cu frunze de patrunjel.
Nutrition
- 529,94 Calories
- 45,46g Carbohydrates
- 27,69g Fat
- 23,64g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Creierul conține 60% grăsimi, iar omega-3 sunt o grăsime esențială pentru o sănătatea optimă a creierului. O conserva de sardine are aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina D. Iar vitamina D sustine sanatatea mintala, memoria si sanatatea cognitiva.
No Comments