Desserts for Fit

Pumpkin cheesecake

Motto: ”A balanced diet is having healthy dessert recipes on hand.”

Desi am dedicat acest blog aproape exclusiv retetelor de mic dejun, uneori, chiar rareori, fac o exceptie de la formatul propus si dedic o parte din spatiu si deserturilor. Ma gandesc ca sunt binevenite din mai multe perspective. Am si o rubrica desemnata exclusiv deserturilor sanatoase, asa ca, de ce nu. In al doilea rand pentru ca, mare parte din persoanele cu care lucrez mananca pe fond emotional si cel mai adesea au nevoie de ceva dulce ca sa le aline emotiile intense. Si daca tot promovez mancatul sanatos si un mod de viata echilibrat cu tot ce presupune aceasta, mi-am propus sa impartasesc cateva dintre deserturile pe care eu le fac, fara sa adaug zahar si totusi imi ies fantastice. Acesta este un alt motiv pentru care rubrica Dessert for Fit a luat fiinta. De peste 7 ani pregatesc in mod constant deserturile in care nu implic zahar si n-am dat gres la capitolul gusturi si nici aspect. E drept cu exceptia catorva experimente culinare unde zaharul era imperios necesar ca sa mentina laolalta ingredientele. Dar pana la urma, experimentele fac parte din experienta mea cu preparatele de ani de zile, asa incat  o reteta nereusita este o lectie pretioasa care imi aduce invataturi si ocazia de a ma perfectiona pe termen lung. Cu cheesecake-ul lucrurile sunt relativ simple din punctul meu de vedere. Nu necesita abilitati culinare avansate si de fiecare data rezultatul a fost cu succes. Totusi, cu ce indulcesc deserturile, ca sa va raspund la o intrebare iminenta. Intai de toate, folosesc curmalele hidratate si cand este nevoie de o indulcire mai accentuata cum este si in cazul unui cheesecake unde branza este acrisoara si are nevoie de accente de dulce, folosesc miere cam 2-3 linguri, uneori chiar mai putin. Pentru ca m-am obisnuit de atatia ani sa nu folosesc zaharul in deserturi,  gustul usor dulce este mai mult decat suficient pentru mine. Pentru mine un desert in care dulcele e doar o tenta, imi este mai mult decat indestulator si imi inlocuieste orice varianta de dulce industrializat poftit. Ba chiar mi se intampla extrem de rar sa poftesc un desert dulce tocmai pentru ca, gusturile mele s-au schimbat si mi-e foarte bine asa, adica fara a simti nevoia de a servi un dulce industrializat. De fapt, de-a lungul timpul, am replicat destul de multe deserturi cu gust accentuat de zahar, in care eu am folosit doar miere, sau foarte rar melasa, sau de cele mai multe ori doar o banana pisata sau cateva curmale hidratate. Ideea de baza este ca, exista viata si fara zahar! Iar eu sunt o dovada clara in acest sens. Si mai mult decat atat, exista si deserturi fara zahar cu gust si aspect demne de servit, ca sa nu mai zic ca au si multiple beneficii pentru sanatate, datorita ingredientelor ”curate” implicate in reteta.

Pentru ca subiectul principal de azi este acest cheesecake festiv cu arome de dovleac, ma intorc sa povestesc despre cum am procedat ca sa nu petrec prea mult timp cu pregatirile. Pentru ca, rapid, pe langa sanatos, este un criteriu de care tin cont atunci cand creez deserturile. Este adevarat ca blatul poate fi facut mult mai sofisticat, adica folosind un amestec din mai multe ingrediente, precum fulgi de ovaz, curmale in loc de miere, unt de cocos in loc de untul obisnuit, nuci zdrobite, chiar si bucati de ciocolata maruntita sau fructe confiate. Atunci cand timpul ne permite, putem face si alternative mai complexe. In ce priveste umplutura cu branza, mascarpone si ricotta poate fi alternata cu crema de branza fara sare, iar iaurtul inlocuit cu frisca lichida. S-a intamplat chiar sa folosesc toate aceste ingrediente intr-una din experientele mele cu cheesecake-uri cu diferite arome si combinatii. Versiunea vegana nu am incercat-o, recunosc ca nu este punctul meu forte sa folosesc caju hidratat, mai ales ca unul din membrii familiei nu poate consuma caju, insa o gust oricand am ocazia. In schimb, imi place cu branzeturi si daca tot imi iese fantastic si ma pot juca cu umpluturile, am mentinut ingredientele cu provenienta animala. Iar in aceasta combinatie, dovleacul copt a avut aroma cea mai accentuata. Asadar, am regandit proportiile de branza de vaci si de mascarpone si am folosit mai mult dovleac copt pentru a pastra cremozitatea texturii. Putem amesteca in umplutura si stafide sau merisoare, ori prune uscate. Rezultatul este mai mult decat perfect.

Pumpkin cheesecake

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 16 felii
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 70 minute

Creamy, tasty, cinnamon flavored pumpkin cheesecake topped with pecan nuts

Ingredients

  • Blat:
  • 200 grame biscuiti digestivi (fara zahar) zdrobiti in blender
  • 120 grame unt moale
  • 2 linguri miere
  • Pentru cheesecake:
  • 300 grame branza vaci grasa de 20% grasime
  • 250 grame ricotta
  • 200 grame iaurt grecesc de 10% grasime
  • 300 grame pireu din dovleac copt
  • 3 linguri miere sau 6 curmale hidratate
  • 3 grame praf de scortisoara
  • 3 linguri cu varf de faina
  • 3 oua
  • 25 grame nuci pecan

Instructions

1

Pentru blat: Biscuitii se zdrobesc cu un blender si se amesteca cu toate ingredientele.

2

Se aseaza intr-o tava de 24-25 tapetata cu hartie de copt, nivelata uniform cu o spatula din silicon.

3

Se tine la cuptorul incins la 200 grade pentru 10 minute.

4

Pentru cheesecake:

5

Se mixeaza pe rand ingredientele umede, apoi cele uscate si se adauga treptat cea uscata peste cea umeda.

6

Se toarna compozitia peste blat si se tine la cuptorul incalzit la 150 de grade pentru 60 de minute.

7

Hartia de copt se desprinde doar cand se raceste de tot.

8

Se decoreaza cu nuci pecan.

Nutrition

  • 3465,92 Calories
  • 208,21g Carbohydrates
  • 226.96g Fat
  • 148,19g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Dovleacul este bogat in numerosi micronutrienti care sunt importanti pentru functia creierului, precum fierul, cuprul, magneziul si zincul.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply