Motto: “Anything that affects the gut always affects the brain.”
Cea mai tare inovatie in materie de trenduri culinare, sunt aceste super boluri pline de nutrienti! Sunt super incantata de acest gen de preparate colorate, dar si de diversitatea spectaculoasa a nutrientilor pe care aceste Buddha Bowl sau Macro Bowl le confera. Permit foarte multa creativitate, contin o cromatica ce incanta privirea dar cica si sistemul digestiv, si… se pare ca au si proprietati anti-aging. Partea cea mai tare este ca majoritatea ingredientelor sunt proaspete, bogate in antioxidanti, neimplicate in procesul termic, de aici si caracterul longeviv. Bolul multicolor, permite incadrarea si (dar nu numai) in peisajul matinal, pentru ca un mic dejun in stil buddha bowl este mai mult decat perfect pentru imbina ideal proteine (oua de exemplu), carbohidrati (legume sau cereale integrale) si grasimi sanatoase (avocado, ulei de masline). Pranzul este absolut mirific si bogat in nutrienti, daca asezi mai multe proteine (peste, pui, curcan) si carbohidrati (legume si leguminoase de tot soiul) impreuna, iar ca cina, bolul este ideal atunci cand predomina legumele proaspete, un branzet light, un dressing fresh si cateva seminte. Acum eu admit ca am iesit putin din tipare, as usual, pentru ca am folosit mai mult ingrediente care au suferit modificari termice, respectiv am fript un ou si am topit ciocolata pe care am amestecat-o cu sfecla. Care apropo, este cruda in configuratia de fata. Aceasta mica “deviere” aduce oricum nutrienti valorosi, asa incat imi permit sa ii incadrez la Macro Bowl.
Termenul de Buddha Bowl cu care a fost asociat tipul de mancare in boluri, provine de la forma rotunda a bolurilor in care este servita, si care este asemanata cu burta lui Buddha. Acest stil este, se pare, tare indragit in randul veganilor si vegetarienilor, deoarece este considerat un mod ideal de a servi mancarea fresh&healthy, avand calitatea de a reduce riscul bolilor cronice. In general, un bol ar trebui sa fie compus din: orez sau cereale integrale si chiar pseudocereale precum quinoa, bulgur, cat si legume de toate culorile, proteine vegetale si animale (linte, naut, fasole, mazare, tofu, dar si peste sau carne de pui), un dressing si ceva seminte. Sa fie si omega-3 on the top! Se considera a fi o modalitate de a manca curat, si, de asemenea, incorporeaza principiile medicinei chineze si japoneze.
Acum hai sa ne intoarcem la bolul meu cu sfecla si sos de ciocolata, servit alaturi de oua ochiuri, o branza exemplara si verdeturi din plin. Trecand peste incantarea cu care am realizat preparatul, vreau sa mai specific si faptul ca unele procese de pregatire s-au suprapus, deci pregatirea decurge chiar repede. In timp ce s-a topit ciocolata pe bain-marie, am executat ochiul in 3 minute, am pregatit verdeturile si am ras sfecla. Referitor la sfecla, incurajez consumul in stare cruda. In combinatie cu sosul de ciocolata devine ceva de senzatie, deci n-as rata deloc oportunitatea de a le impreuna. Cand asociezi sfecla cu oul fript, cu branza si verdeturile, lucrurile ajung la un nivel de excelenta. Ajungi la esenta semnificatiei Buddha Bowl: ingrediente individuale, care se reunesc exceptional formand un dish nutritiv. Pe de alta parte, poti la fel de bine sa savurezi fiecare ingredient individual, ori le amesteci si beneficiezi dintr-o muscatura de toate ingredientele la un loc. Si partea absolut minunata este ca poti realiza combinatii dintre cele mai creative, si mai diverse. Practic este modalitatea de a pune creativitatea la bataie, in bucataria ta!
Buddha Bowls are nutrient dense, delicious, rainbow colored & engage to creativity and productivity Sfecla se razuieste si se foloseste cruda (ideal). Pentru sosul de ciocolata: se topeste ciocolata neagra pe bain-marie, apoi se amesteca cu otetul balsamic si sfecla, cand inca este calda (nu fierbinte). Se pregateste ochiul intr-o tigaie non-aderenta unsa cu ulei de struguri. Sub capac se gateste in 3 minute, si nu este neaparat nevoie de ulei. Se aseaza in bol: ingredientele ”calde”, respectiv oul si salata de sfecla, peste care se mai poate adauga ulei de masline si zeama de lamaie. Se completeaza dishul cu kale taiate marunt, rucolla, afine si branza de capra faramitata. Se asezoneaza cu sare si piper rosu. BRAIN FOOD FACT: Kale contine antioxidanti, vitamine si minerale care sprijina sanatatea creierului.Buddha-Bowl cu kale si ochiuri
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
No Comments