Desserts for Fit

My favorite fitness cake

Motto: ”Eat less sugar, your are sweet enough already.”

Daca preocuparea ta este sa mentii un stil de viata sanatos, dar vrei totusi sa ai in meniu si dulciuri care sa nu iti dea peste cap planurile si obiectivele legate de obiceiurile sanatoase, acest Dessert for Fit, se potriveste perfect cu planurile tale. De la prima muscatura, vei experimenta un balans intre crocant, cremos, dulce si acrisor. Cea mai elocventa descriere ar putea fi reactia celor care au gustat acest desert. Se afla printre preparatele savurate de catre cele mai multe persoane. Pentru ca am pregatit-o in cadrul unei petreceri. Fiindca imi este imposibil sa iti redau in cuvinte reactia degustatorilor,  te incurajez sa experimentezi si tu senzatia, si chiar te rog sa imi scrii parerea ta. Stiu ca la o prima vedere, par multe ingrediente, insa crusta si blatul au in compozitie aproximativ aceleasi ingrediente, asa ca nu te lasa intimidat de sirul de ingrediente pentru ca sunt chiar usor de asamblat. Un aspect super atragator legat de acest desert absolut magnific, este faptul ca fructele pot fi alese si combinate in functie de fructele de sezon aflate pe piata. Nu e nevoie sa alegi exact aceleasi fructe de padure folosite de mine ca sa iti reuseasca experimentul.  Cu crema de branza de vaci se potrivesc chiar si fructele dulci, cum ar fi spre exemplu prunele, caisele, piersicile, nectarinele. Murele sunt extraordinare in aceasta combinatie, doar ca le gasesti mai rar proaspete. Toate combinatiile de fructe mentionate sunt super aromate si vor crea un desert pe care garantez ca o sa vrei sa il repeti. Mai este important sa amintesc aici ca, fara zahar nu inseamna fara gust. Eu nu consum zahar de ani de zile, decat ocazional si mai adaug extrem de rar melasa in preparate acolo unde nu se poate altfel, si n-am simtit vreodata ca un preparat este mai putin delicios, savuros sau aspectuos fara zahar. Chiar deloc. De fapt, se intampla exact contrariul: sa nici nu mai poftesc dulciuri cu zahar. Si nu spun asta dupa doar cateva tipuri de deserturi preparate. De-a lungul timpului, am experimentat nenumarate retete culinare fara zahar, fac asta de mai bine de 10 ani. Fructele, in special banana, marul si curmalele, sunt indulcitori naturali de care ma folosesc in multe dintre deserturile mele, si: it works just perfect! Deci exista viata si fara zahar in deserturi. Ingaduie-ti aceasta experienta si observa cum te simti, dar nu te opri la prima incercare. Nici savantilor nu le-au iesit experimentele din prima. Si pana la urma ce ai de pierdut? Iti pun eu: doar niste calorii cu valoare nutritiva zero de care oricum nu ai nevoie in alimentatia ta, pentru ca zaharul rafinat nu este un ingredient care sa aduca beneficii organismului tau.

Pentru ca ceea ce ma motiveaza cand gatesc, pe langa imbinarea gusturilor, aromelor si ingredientelor, sunt si pasiunea, placerea si curiozitatea de a explora, mi-am setat sa transpun cat mai multe deserturi intr-o versiune sanatoasa. Poate stiati, ca in trecut, zaharul era folosit ca si condiment. Acum din pacate, abunda in majoritatea alimentelor aflate prin magazinele alimentare. Un aspect care avantajeaza in mod deosebit deserturile fara zahar, este ca, au o durata mai scurta de pregatire, si mai putine ingrediente. Pentru ca aromele sunt cele care provin de la fructe, dar si de la aromele naturale precum: pudra de roscove, scortisoara, extractul de vanilie si pudra de cacao raw de calitate. Daca folosim unt de cocos intr-o prajitura, aceasta adauga o aroma in plus preparatului. Spun ca sunt simple de facut pentru ca aplic aceeasi regula pentru toate preparatele mele: cat mai simplu dar hranitor, cat mai rapid si eficient dar suficient de consistent si desigur, nu in ultimul rand, sanatos. Fiind hranitoare, ai nevoie de cateva muscaturi pentru a simti ca ti-ai satisfacut pofta, si mai mult decat atat, nivelul de zahar din sange ramane stabil. Avand toate aceste argumente testate de mine, te invit sa extrapolezi culinar, intr-un weekend daca vrei si vezi cum iti iese un desert fara zahar. Te ghidez daca ai nevoie atunci cand te decizi sa faci acest experiment. Have a healthy dessert for fit!

Fitness cake cu fulgi de ovaz si fructe de padure

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...
By Daciana Serves: 20 buc
Prep Time: 10 minute Cooking Time: 35 minute

Awesome oats & berries cake, perfect match for a healthy fit dessert

Ingredients

  • Pentru blat:
  • 150 grame fulgi de ovaz
  • 50 grame faina de secara (sau mei)
  • 1-2 linguri de miere sau 6 curmale hidratate
  • 115 grame unt la temperatura camerei
  • Pentru stratul de branza:
  • 2 oua
  • 250 grame branza de vaci sau ricotta (sau 50/50)
  • 50 grame iaurt Skyr
  • 1 lingura miere
  • Extract de vanilie
  • Opțional un praf de scortisoara sau cardamom
  • Pentru stratul de fructe:
  • 250 grame afine sau zmeura sau rubarba (sau amestec din toate 3)
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 linguri amidon
  • Opțional daca mai vrei miere sau curmale
  • Pentru crusta:
  • 150 grame fulgi de ovaz
  • 40 grame unt
  • 35 grame faina se secara sau de cocos

Instructions

1

Pentru blat, amesteci toate ingredientele și le intinzi uniform intr-o tava in care ai pus hartie de copt. Cu ajutorul unei spatule din silicon, procesul decurge mult mai usor.

2

Pentru crema de branza se mixeaza ingredientele (se pot si treptat incepand cu a bate ouale separat), si se intinde compozitia in tava, peste blat.

3

Pentru stratul de fructe: se aleg fructele de padure preferate si se spala. Eu am folosit afine. Dar este genial un mix intre afine si rubarba. Daca alegi rubarba, e nevoie sa cureti pielita rozalie si sa tai bucati mici.

4

Se amesteca fructele cu miere, vanilie si amidon si optional se pot fierbe intr-o tigaie pentru 7 minute. Eu n-am mai trecut prin acest proces.

5

Fructele se toarna peste amestecul de branza.

6

Crusta iese absolut geniala și face un mix perfect cu primele 3 straturi: se amesteca toate ingredientele, la care poti adauga si miere sau curmale hidratate daca vrei. Se obtine o textura farimicioasa, ceea ce e perfect pentru ca trebuie imprastiata deasupra fructelor, and it is good to the oven!

7

Se lasa la copt pentru 35 minute, in cuptorul incalzit la 175 de grade.

Nutrition

  • 3057 Calories
  • 511,67g Carbohydrates
  • 384,15g Fat
  • 252,63g Protein

Notes

BRAIN FOOD FACT: Zmeura contine antioxidanti puternici, precum vitamina C, quercetin si acid galic care lupta impotriva cancerului, a bolilor de inima, avand si proprietati antiinflamatorii.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply