Motto: “Our brain is our garden. The roots are nurtured by the food we eat.”
Sa consumi salata la mic dejun, poate nu e combinatia cea mai senzationala, desi, iata, nu sunt la prima propunere de acest gen. Posibil sa nu te fi gandit la un bol sau chiar o caserola pentru masa matinala, dar este o modalitate racoritoare de a incepe ziua. Argumentele mele, pe care le si sustin cu tarie sunt ca: ai parte de prospetime, arome, culori, nutrienti din plin, si clar, hrana pentru creier. Avem si condimente si un dressing care inscrie salata la categoria “Most wanted”. Avem si satietate care provine de la ou, avem grasimi sanatoase de la avocado, si proteine de la pastrama de vita pe care am gasit-o intr-o varianta cu putine spre chiar foarte putine ingrediente non-alimentare in lista de ingrediente. Adevarul este ca preparatul nu e neaparat incadrabil la salate, pentru ca, la fel de bine, toate aceste ingrediente puteau fi asternute intr-o farfurie. Pentru un mic dejun complet, sau poate mai complex, ar fi aratat ceva de genul: un ingredient (minim) verde, proteine (carne, oua), seminte hranitoare si evident, salata asezonata cu ceva sarat si acru. Deci am respectat aceste criterii.
In ce priveste prepararea, garantat lucrurile merg struna! Practic ai de fiert oul, de taiat capsunii si feliat avocado, si apoi de pus totul in caserola. Asterni dressingul si asezonezi, and it is good to go!
Aceasta asa-zisa salata, o incadrez la rubrica Smart Food, unde urmeaza sa postez si preparate Bowl & Box Meals, un fel de bowl style food recipes. Da stiu, am facut exces de englezisme, insa chiar nu avea aceeasi rezonanta in romaneste expunerea ideii de mancare la bol. Asa e, chiar suna diferit! In acest sector imi propun sa iti aduc alternative ingenioase, satioase si evident bogate in hrana pentru creier. Doar stii ca sarcina mea, este sa iti cresc productivitatea pentru hrana corespunzatoare. Va fi si multa varietate, culoare din plin, o multime de micronutrienti, ca sa nu uitam ca si acestia sunt esentiali a fi incadrati in meniul zilnic, chiar daca sunt micro. Negresit micronutrientii vor fi insotiti si de macronutrientii pe care ii voi combina astfel incat sa fie practicabil din punct de vedere al prepararii, iar caracterul de rapiditate in pregatire, sa ramana in continuare un element de care voi tine cont. Bineinteles ca in timp ce fierbi oul, poti aseza restul ingredientelor in caserola.
Desi nu ma declar un mare fan al trendurilor culinare noi, marturisesc ca bowl food este pe placul meu, pentru simplul fapt ca ma incanta incadrarea ingredientelor separat, ca nu sunt amestecate ca intr-un preparat ca oricare, ca poti deslasui fiecare ingredient implicat in reteta. Mai sunt totusi cateva aspecte pe care le gasesc utile, si anume ca pot fi realizate foarte repede si ca formeaza o paleta de culori si gusturi atractive si ca imbogatesc papilele gustative de la prima muscatura. Se potrivesc tuturor stilurilor dietetice: vegetarian, vegan, low-carb, gluten free si multe altele, dar ceea ce mi se pare chiar de apreciat este faptul ca pot fi usor pregatite si consumate ca pranz sau brunch, dar si ca mic dejun consistent. Azi am implicat relativ putine ingrediente, dar cu proprietati nutritionale valoroase.
Salata mic-dejun cu capsuni, ou fiert si avocado
Healthy, nutritious breakfast salad inspired by strawberries, avocado and eggs
Ingredients
- Salata eisberg (amestec de salata de vara) 100 grame
- Ou fiert 60 grame
- Capsuni 70 grame
- Seminte de canepa 2 grame
- Pastrama de vita 40 grame
- Avocado 50 grame
- Piper rosu 0.2 grame
- Sare 0.5 grame
- Zeama de lamaie 5 ml
- Ulei de masline 5 ml
Instructions
Se pune oul la fiert pentru 7-10 minute, depinde cat de tare vrei sa il consumi.
Intre timp se pune o portie generoasa de salata verde mix intr-o caserola.
Avocado se curata de coaja si se taie felii.
Capsunii se spala, se taie si se adauga peste salata ce a fost asezata in caserola.
Se adauga pastrama care in general este gata feliata.
Oul se curata si se taie in doua.
Se presara cu seminte de canepa, piper si sare.
La final se adauga dressingul din zeama de lamaie si ulei de masline, ideal inainte de a fi servita salata.
Nutrition
-
324,86 Calories
-
14,41g Carbohydrates
-
23g Fat
-
19,88g Protein
Notes
BRAIN FOOD FACT: Semintele de Canepa sunt bogate in proteine, fibre si acizi grasi sanatosi (omega 3 si omega-6) cu efecte antioxidante, neuroprotectoare si antiinflamatoare.
No Comments