Motto: „To enjoy the glow of good health, you should start the day with exercise and a healthy breakfast!”
Healthy, happy, nutritious! Cremozitatea unui avocado bine copt, textura moale a oului posat bogat in nutrienti, seminte care secreta hormonul fericirii, sunt toate inglobate intr-o farfurie. Intr-o reteta anterioara ( https://www.feedyourbrain.ro/2019/11/28/eggs-avocado-toast/) iti explicasem pe scurt, cat este de simplu sa pregatesti ouale posate. In mai putin de 5 minute, beneficiezi de oul fiert, decojit si gata pentru a fi servit. La un mod mai placut de a incepe dimineata pentru iubitorii de oua, nici nu ma pot gandi. Este versiunea de mic dejun sarat care depaseste orice asteptari si preferinte, uneori este mai bine primit si decat un mic dejun dulce. Uneori zic! Stiu ca sparanghelul este un ingredient mai putin accesibil, rareori il gasesti in magazine, dar si cand dai de el, iti propun sa profiti din plin pentru ca merita toti banii si efortul de implicare. Efort care se reduce la 3-4 minute de fierbere intr-o apa clocotita. Pomenisem despre sparanghel in reteta de frittata, ca este o sursa bogata de vitamina A, C, E, K și contine o cantitate generoasa de fibre, are si proteine, folati, antioxidanti, vitamina B12. Este un aliment de top (dar nu de lux as zice), are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi care deterioreaza celulele. Poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la reducerea inflamatiilor, ajuta creierul sa lupte impotriva declinului cognitiv. Daca sparanghelul nu iti este la indemana, sau pur si simplu nu iti place, opteaza pentru ceva mai accesibil pentru a fi servit langa ou, cum ar fi de exemplu: baby spanac, rosii cherry sau rezuma-te doar la avocado si oul posat, plus ceva verde on the top.
Daca nu intra in discutie chestiunea legata de gust sau preferinta, iti propun sa nu ratezi ”intalnirea” culinara cu acest ingredient super valoros, adica sparanghelul, si care poate fi implicat in suficient de multe retete incat sa gasesti cel putin una pe placul tau, precum: quiche fara crusta, omleta simpla, sau servita alaturi de ochiuri, ori pe o felie de toast cu ricotta sau feta.
Toast cu sparanghel, avocado si ou posat
An avocado has more potassium than a banana and rich in protein, folate and phytonutrients
Ingredients
- Paine de toast de secara 1-2 felii 40 grame
- Sparanghel 60 grame
- Avocado 50 grame
- Ou posat 1 buc 45 grame
- Valeriana 20 grame
- Seminte de susan negru 7 grame
- Sare si piper rosu dupa gust 1 gram
Instructions
Se pregătește întâi sparanghelul: se rup capetele ațoase, se spală și se fierb în apă clocotită pentru 3-5 minute.
Oul posat se pregătește astfel: se pune apa la fiert într-o oală în care se adaugă 2 linguri de oțet de mere și puțină sare.
Se sparge oul și se pune într-un mic bol (sau pahar), până apa începe să dea în clocot.
Se reduce focul la minim și se adaugă oul într-un vârtecuș de apă.
Se lasă la fiert pentru 3 minute.
Se pregătește felia sau feliile de pâine de toast.
Se secționează avocado și se scoate miezul cu o lingură, după care se feliază.
Se așează pe pâine întâi avocado, apoi sparanghelul fiert.
Se scoate oul din apă cu ajutorul unei lingură cu găuri (gen sită) care să permită scurgerea surplusului de apă.
Se așează oul deasupra feliilor de avocado și se asezonează cu sare și piper roșu.
Se adaugă valeriană și se presară cu semințe de susan negru.
Nutrition
-
313 Calories
-
25,60g Carbohydrates
-
18g Fat
-
14g Protein
Notes
Brain Food Fact: Semintele de susan sunt bogate in tirozina, care este necesara pentru a produce dopamina - un neurotransmitator care mentine creierul alert si memoria ascutita.