Brain Booster

Cartof dulce umplut cu unt de arahide si banane

cartof dulce umplut

Motto: ”Healthy does not mean starving yourself. Healthy means eating the right food in the right amount.”

Poate te intrebi de ce cartof dulce la mic dejun? Un motiv bine intemeiat este ca poti sa combini cartoful dulce cu unt de arahide… in cantitati moderate, desigur. Un cartof dulce relativ mare, iti poate fi de ajuns pentru doua dimineti. Redecorezi cu fructe, iaurt si seminte, si poti servi restul cartofului ramas. Avantaj: ai pregatit un mic dejun pentru care nu ai nevoie in ziua a-2 a sa muncesti, coci, fierbi, nimic, decat sa recompletezi toppingul. Cea mai faina parte! Probabil ai sa spui ca dureaza mult pana cand cartoful este copt. In acest caz, il poti pune la cuptor inainte cu o seara, sau poate fi primul lucru pe care sa il faci atunci cand te trezesti, iar pana te pregatesti sa incepi ziua, cartoful este copt. Mai ramane sa adaugi toppingul, asta dupa ce l-ai zdrobit usor cu furculita. Merita, crede-ma: combinatia intre cartoful copt fierbinte si untul de arahide cremos este absolut dementiala. Plus ca mai ai cateva fructe acrisoare in completare care sa aduca un plus de savoare farfuriei tale. Preparatul este incarcat cu o multime de nutrienti precum: vitamina C, fibre si proteine, nutrienti care contribuie semnificativ si la intarirea sistemului imunitar. Toate acestea le ai doar in cartoful dulce. De multe ori, intr-o combinatie de cereale integrale si fructe, proteinele sunt in cantitati destul de reduse. Ceea ce, in acest preparat, nu este cazul. Peste toate cele enumerate, mai adaugi si banane, beneficiezi de o doza de triptofan – un aminoacid pe care corpul il utilizeaza pentru a produce neurotransmitatori precum serotonina si dopamina, care ajuta la imbunatatirea starii de spirit.

Poti completa deliciul cu un praf de scortisoara sau cacao, la mine in farfurie au lipsit insa am recuperat ulterior. Bineinteles poti folosi acelasi cartof dulce copt intr-o combinatie sarata, respectiv servit alaturi de oua ochiuri. More proteins to load!

Un alt avantaj este ca mentine senzatia de satietate pe durata mai lunga, datorita cantitatii ridicate de fibre, proteine si grasimi sanatoase. Pana la masa de pranz nu te vei plange de foame. Foloseste aceeasi procedura, si decoreaza cartoful cu alte fructe pentru o alta versiune de mic dejun cu cartof dulce copt. De exemplu: mango, nuci pecan si iaurt. Poti coace mai multi cartofi dulci, pentru mai multe portii, dimineti sau combinatii, de la dulce la savuros, exista o multitudine de variante pe care sa le folosesti. Cartoful dulce copt poate fi pastrat intr-un recipient de sticla la frigider, pentru 3-4 zile. Inainte de servire, se reincalzeste si se adauga toppingul dorit.

Cartof dulce umplut cu unt de arahide si banane

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Daciana Serves: 2 portii
Prep Time: 5 minute Cooking Time: 50 minute

Enhance Brain Function with highly nutritious brain food

Ingredients

  • Cartof dulce copt 1 buc 425 grame
  • Banane 40 grame
  • Unt de arahide 15 grame
  • Afine (sau zmeura) 25 grame
  • Seminte de chia 2 grame
  • Fulgi de migdale 3 grame
  • Iaurt grecesc (optional) 25 grame

Instructions

1

Se spala cartoful si se sterge cu un servet de bucatarie.

2

Se fac cateva sectiuni in cartof, cu un cutit ascutit, sau gauri cu furculita pentru a permite coacerea uniforma si pentru a preveni craparea cartofului.

3

Se lasa la copt in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 45 de minute, in cazul unui cartof de marime medie. Daca este un cartof mai mare, are nevoie de minim 60 de minute de coacere.

4

Intre timp pregatim toppingul: se taie banana felii, se spala afinele si putem pregati si iaurtul pentru a adauga un plus de proteine preparatului.

5

Dupa ce cartoful s-a copt, se zdrobeste cu furculita usor la suprafata, si se aseaza feliile de banane deasupra, se presara unt de arahide, si se adauga afine.

6

La final se presara cu seminte de chia, fulgi de migdale sau nuci, si o lingura de iaurt grecesc, optional.

7

Daca ne ramane cartof pentru a doua zi, putem suplimenta toppingul inainte de servire.

Nutrition

  • 560.31 Calories
  • 102.36g Carbohydrates
  • 13g Fat
  • 13.34g Protein

Notes

Brain Food Fact: Cartoful dulce contine vitamina B6, folat care stimuleaza creierul odata cu inaintarea in varsta, fiind un stimul pentru creier si memorie avand proprietati antiinflamatorii.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply