Motto: ”Nothing says HOME like the smell of baking.”
Toata lumea vrea ceva dulce! Asa ca hai sa facem un cozonac dulce, insa indulcit cu simt, cumpatare si culoare. Ne amintim si de faptul ca putem gasi mereu un dulce sanatos pregatit in propria noastra bucatarie, un dulce la care sa muncim, insa nu sa ne spetim neaparat, ci de care sa ne putem bucura ca fiind rodul muncii noastre.
Babka este un cozonac cu origini europene, un desert tipic evreiesc, asemanator unei gogoase mari si pufoase. Am descoperit Babka in urma cu doi ani si primul lucru care m-a atras, a fost combinatia cu zmeura. Apoi stilul rasucit in care se prepara si desigur, mereu adaptez si personalizez fiecare inspiratie cu amprenta mea personala. Pentru ca am incercat in diferite ocazii acelasi mod de a umple Babka, am inlocuit zaharul intai cu miere, apoi cu sirop de curmale si pentru a treia incercare am folosit melasa. Babka e tipic Europei de Est, mai exact vine din Polonia si a fost reinventata si replicata de catre americani cu o sumedenie de umpluturi, cea mai cunoscuta si mai indragita fiind cea cu ciocolata. Nu ma declar un foarte mare fan al aluaturilor cu drojdie, insa acest cozonac, usor atipic, mi se pare foarte simplu de facut si in plus, te poti juca cu el impletind diverse stiluri. Pretentii prea mari nu iti cere, framantatul iti ia maxim 10 minute (cu mana), iar la dospit e suficient sa stea la caldura pentru o ora. La fel de diverse sunt si umpluturile care pot fi cu mac, cu cacaod si scortisoara sau cu unt de arahide. Sunt pe lista mea de to do. Mi-a placut cu zmeura pentru ca e acrisoara, a iesit un roz atat de frumos si… suficient de dulce pentru gusturile mele. Pentru mai mult dulce, poti adauga mai multa melasa sau miere. Combinatia cu dulceata de zmeura este ideala, imi pare ca se potriveste perfect acestui tip de cozonac. Este o combinatie atat de perfecta incat nu vei simti lipsa unui cozonac cu ciocolata si scortisoara. La fel de aromata de altfel.
Nu te lasa indimidat de faptul ca ai mult de muncit la un aluat cu drojdie. Daca folosesti drojdie uscata, nu ai nevoie sa activezi drojdia, poti adauga toate ingredientele intr-un bol, gata pentru a fi framantate. Un mixer bun poate rezolva si partea de framantat in mai putin de 5 minute. Dupa care poti lasa aluatul la odihnit si te poti ocupa de altceva intre timp.
Partea de asamblat aluatul este chiar distractiva. Pe o suprafata presarata cu faina, se intinde aluatul in forma dreptunghiulara si dupa ce am intins dulceata de zmeura, am rulat aluatul sub forma unui tub, ca pe o rulada. Apoi cu ajutorul unui cutit ascutit, am sectionat tubul in doua, dupa care impletitura pare chiar o joaca. Desi exista diferite tipuri de a impleti babka, am folosit cea mai simpla si mai des folosita metoda. Din cele doua fasii obtinute dupa taierea tubului, am petrecut o parte peste cealalta si cam atat. Dupa impletire, urmeaza asezarea in tava de copt si iar odihna. Si pentru tine si pentru aluat. Dar pana atunci, te invit sa te joci cu acest cozonac din care poti sa obtii cel mai creativ desert de Craciun!
Babka cu gem de zmeura
Healthy fluffy raspberry babka - healthy choice for a Christmas dessert!
Ingredients
- Pentru dulceata de zmeura:
- 200 grame zmeura proaspata sau congelata
- 30 grame melasa sau sirop de curmale sau miere
- 20 grame amidon (am folosit de tapioca)
- Pentru cozonac (babka):
- 320 grame faina + pentru presarat
- 7 grame drojdie instant
- 125 ml lapte
- 115 grame unt de 82%
- 1/2 lingurita praf de scortisoara
- Optional 25 grame miere sau melasa (zahar brut nerafinat)
Instructions
Pentru dulceata: Se pune intr-o oala zmeura, si se lasa la foc mic si se amesteca din cand in cand.
Se adauga mierea sau zaharul.
Se amesteca si se adauga amidonul.
Se pot adauga 2 linguri de apa pentru a fluidiza compozitia.
Se lasa la fiert pentru 7-10 minute pana ce zmeura s-a inmuiat si zdrobit putin.
Pentru Babka: Se adauga toate ingredientele intr-un bol si se amesteca pana se omogenizeaza.
Se framanta pentru 10 minute cu mana sau 5 minute cu un mixer, pana aluatul devine moale, elastic si se desprinde usor de bol. Se adauga faina in plus, daca este necesar.
Aluatul se lasa in bol la dospit (preferabil intr-un loc cald), acoperit cu un prosop de bucatarie, pentru minim 1 ora sau pana cand aluatul isi dubleaza dimensiunea.
Se intinde aluatul dupa dospire, pe o suprafata pe care se presara putina faina, intr-o forma dreptunghiulara.
Se intinde uniform dulceata de zmeura pe toata suprafata, lasand putin spatiu pe margini pentru a preveni scurgerea.
Incepand cu latura mai lunga, se ruleaza aluatul sub forma unui tub.
Folosind un cutit ascutit, se sectioneaza tubul format, pe jumatate.
Se impletesc, rasucind cu grija, cele doua parti sectionate,
Se aseaza aluatul format, intr-o tava de copt chec, tapetata cu hartie de copt. Dimensiunea tavii poate fi cam 10 x 20 cm.
Se acopera cu prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru inca 20-30 de minute.
Se preincalzeste cuptorul la 170 de grade.
Se coace cozonacul timp de 40 de minute, pana se formeaza o crusta maronie.
Am uns suprafata cozonacului dupa coacere si racire, cu sirop de curmale.
Nutrition
-
2619 Calories
-
368.54g Carbohydrates
-
102.65g Fat
-
45.80g Protein
Notes
Brain Food Facts: Zmeura contine antioxidanti puternici, precum vitamina C, quercetin si acid galic care lupta impotriva cancerului, a bolilor de inima, avand si proprietati antiinflamatorii.
No Comments