Motto: “Nutrition isn’t just about eating. It’s about learning to live.”
Desi adeseori se subliniaza importanta primei mese ale zilei, adica a micului dejun, se pare ca cele mai multe persoane, aleg sa sara peste aceasta masa. Aceleasi persoane, aleg in graba, in timp ce deja se apuca de munca, fie un croissant, fie un biscuite sau o prajitura, bogate in zahar. Din cercetarile mele, a reiesit ca este cea mai neglijata masa a zilei. Am constatat cu tristete, ca multi copii, ce e drept, din anumite zone defavorizate, nu servesc micul dejun inainte de a pleca la scoala. Sau asa cum se intampla acum, inainte de a incepe cursurile online. Iar atunci cand incep orele, incep si starile de foame, senzatie care ii perturba de la concentrarea asupra lectiei.
Care sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii aleg sa sara peste aceasta masa? Depinde la cine ne referim… Adultii, in general, aloca primele ore ale zilei, anumitor activitati casnice, fie dorm mai mult, ori prefera sa inceapa ziua de lucru mai devreme. Copiii, in cele mai multe cazuri, se trezesc cu cateva minute inainte de inceperea cursurilor. Stiu cum e, m-am aflat si eu in situatii similare, adica preferam sa incepem ziua de lucru mai devreme. Ca nu cumva sa pierd minute “pretioase” din ziua de lucru. Si ghici ce? Nu m-a premiat nimeni pentru ca am lucrat mai mult decat este prevazut in program.
Desi exista multe controverse in ce priveste importanta de a servi micul dejun, cert este ca, cercetatorii in domeniul sanatatii nutritive, afirma ca, a sari peste micul dejun, este asociat cu tendinta de a lua in greutate si cu predispozitia la obezitate. In acelasi timp, s-a constatat ca, persoanele care sar peste micul dejun, tind sa aiba o alimentatie slab nutritiva si fac alegeri alimentare slab calitative, comparativ cu persoanele care servesc in mod regulat micul dejun.
Mergand pe acelasi fir al studierii importantei micului dejun, s-a relevat faptul ca, servirea unui mic dejun bogat in proteine, imbunatateste controlul poftei alimentare, diminueaza poftele si reduce consumul constant de gustari. Una peste alta, ca si concluzie generala: imbunatateste calitatea alimentelor consumate in general, si se reduce consumul de alimente atunci cand nu ne este foame, si in mod firesc, gestionarea greutatii corporale. Proteina vedeta din reteta de azi este ricotta, insa retine ca in general, aproape toate, au o cantitate mai mica sau mai mare de proteine. Important este sa includem la fiecare masa, toti macronutrientii de care organismul are nevoie pentru a functiona in conditii optime, respectiv, in cazul de fata: carbohidrati cu eliberare lenta (paine), grasimi sanatoase (unt de arahide, seminte de susan), proteine (ricotta).
Paine cu ricotta si smochine
For optimal productivity and creativity!
Ingredients
- Paine cu maia 2 felii 100 grame
- Ricotta 90 grame
- Smochine proaspete 6-8 felii 85 grame
- Seminte de susan 2 grame
- Unt de arahide 2 felii 6 grame
Instructions
Se ung doua felii de paine cu ricotta.
Se adauga smochine proaspete, taiate felii.
Se adauga o lingurita de unt de arahide.
Se presara cu seminte de susan.
Nutrition
-
470.34 Calories
-
61.08g Carbohydrates
-
17.23g Fat
-
16.37g Protein
Notes
Brain Food Fact: Semintele de susan sunt o sursa bogata de aminoacizi - tirozina, care este utilizata pentru a produce serotonina, un neurotransmitator responsabil pentru mentinerea creierului alert si a imbunatatirii memoriei, fiind bogat in zinc, magneziu si vitamina B6.
No Comments