Motto: “Balance your diet and your body is getting the right nutrients.”
Poate te regasesti, sau poate nu, insa cu certitudine iti este familiar contextul in care mesele se desfasoara de cele mai multe ori in graba, pe fuga. De multe ori in picioare, ori in mers, sau, foarte frecvent in fata televizorului. Din pacate, cel mai mare defavor pe care il poti face sistemului tau digestiv, este sa mananci in timp ce esti angajat in alta activitate, si in special stand in fata televizorului. Moment in care toate simturile tale intra intr-o stare de hibernare, focusul fiind pe un ecran in plina miscare, iar relatia cu mancarea s-a pierdut. Mai mult decat atat, functiile organismului sunt incetinite si amortite, in timp ce concentrarea atentiei este pe imagini care se deruleaza pe ecran. Totodata, controlul asupra cantitatii, in mod evident, scade substantial, ceea ce conduce la consumul de alimente, peste nevoia nutritionala, iar in timp, luarea in greutate.
Asadar, atentia la preparatul din farfurie, in mod constient si exclusiv pe procesul de a manca, ajuta si la controlul obiceiurilor alimentare. Constientizarea si atentia asupra ceea ce consumam, necesita practica constanta, insa in timp, poate deveni un mod firesc de a aborda mesele.
Revenind la acest parfait, no-bake care nu implica vreun proces termic, ci pur si simplu asamblarea catorva ingrediente, in mare parte proaspete. Fructele se pot alterna in functie de sezon. La fel si semintele si chiar tipul de cereale folosit. In afara de mic dejun, poate constitui si un desert, adaugand miere sau scortioara sau praf de cacao. Rapiditatea primeaza in acest de preparat, fiindca necesara fierberea sau coacerea, iti ia maxim 5 minute sa pui laolalta toate ingredientele. Bineinteles, are avantajul de a fi transportabil, daca alegi sa asezi totul intr-un borcan. Poti implica si alti membrii ai familiei, mai mici, sa te insoteasca in pregatirea acestui mic dejun, proces care ii va incanta, cu certitudine. Ca si valoare nutritionala, cuprinde cele 3 categorii de macronutrienti de care ai nevoie pentru un mic dejun hranitor si sanatos, respectiv: proteine (iaurt), carbohidrati (fulgi de ovaz, seminte de chia, fructe) si grasimi sanatoase (seminte de chia, fulgi de migdale, iaurt). Asa ca, desi pare la prima vedere un desert, la fel de bine il poti consuma la micul dejun. Cantitatile le poti ajusta in functie de nevoile tale.
Care ar fi combinatia ta preferata de fructe intr-un parfait cu cereale si iaurt? Te incadrezi in cele 5 minute?
Parfait cu fulgi de ovaz, afine si catina
Healthy morning eating for busy persons!
Ingredients
- Iaurt grecesc 10% 150 grame
- Seminte de chia 5 grame
- Fulgi de ovaz 15 grame
- Fulgi de migdale 10 grame
- Afine 40 grame
- Catina 15 grame
- Rodie (sau zmeura) 25 grame
Instructions
Primul pas si strat incepe cu pregatirea afinelor: spalarea, stergerea si asezarea intr-un pahar (sau borcan).
Se adauga rodie sau zmeura pe al doilea strat.
Urmeaza stratul 3, cu 2 linguri de iaurt, dupa care se presara fulgi de ovaz si inca 1-2 linguri de iaurt.
Se presara cu seminte de chia, fulgi de migdale si catina (sau nectarine, caise, prune sau alte fructe de sezon).
Se poate consuma pe loc sau a doua zi dimineata, dupa ce toate ingredientele si-au preluat aromele.
Nutrition
-
255 Calories
Notes
Brain Food Fact: Aportul de catina poate creste functia cognitiva, incetinind declinul cognitiv. Polifenolii pe care ii contine ajuta la eliminarea radicalilor liberi.
No Comments